Velkommen til min kake-blogg

Dette er en side for de kake- og bakeinteresserte. Her legger jeg ut bilder, oppskrifter og fremgangsmåter på det jeg måtte lage av kaker, desserter, kakepynt og annet bakverk. Legger også ut litt "trinn-for-trinn"-beskrivelser.

Denne siden er ment som en informasjon- og inspirasjonsside for de bakelystne. Jeg driver ikke noe hjemmebakeri, bakingen er for meg kun hobby til eget og kjentes bruk. Det betyr at jeg derfor ikke tar på meg bakeoppdrag...

fredag 13. september 2013

Brioche uten fruktose


Prøver meg frem med litt oppskrifter tilpasset diagnosen fruktosemalabsorbsjon for tiden, siden en tantegutt har fått den diagnosen. Det vil si at all mat bør være fri for fruktose (fruktsukker), og fruktose er det jo dessverre i det meste...  Alt som inneholder vanlig sukker, inneholder også fruktose! I tillegg finnes det i frukt og grønnsaker, og mye kunstig sukker kan "oppføre seg som" fruktose når det kommer i kroppen.
 
Vanlig sukker består av fruktsukker (fruktose) og druesukker (glukose), så med denne diagnosen er det kun fruktosedelen av sukkeret som skaper trøbbel og gir sykdom. Rent druesukker er trygt å bruke, og fås kjøpt hos helsekostbutikker. Så da er det bare å prøve å bake, for å få tak i bakevarer og annet søtt uten sukker/fruktose, viser seg jo nesten umulig. Som ertatning for sukker i sukkerfrie produkter, brukes ofte sukkeralkoholer (det som slutter på -ol i ingredienslista), og også det kan gi vanskeligheter for de med denne diagnosen.
 
Brioche er franske boller med egg i deigen, ekstra saftige og gode. Har laget de flere ganger basert på vanlig sukker og Piano vaniljekrem, med stort hell. Ville prøve denne gangen å lage den med druesukker og sukkerfri vaniljekrem, og det gikk. Deigen ble veldig saftig, hevet seg som den skulle, og resultatet ble like bra som om det skulle vært brukt vanlig sukker.

600 g hvetemel
75 g druesukker
1 ts salt
1 pk tørrgjær
3 dl melk
 2 egg
75 g smør
 
1 pk Eldorado vaniljesaus uten tilsatt sukker, kokt på halv mengde melk så det blir vaniljekrem i stedet for vaniljesaus
 
 
 
Legger her inn bilder av druesukker (kjøpes i helsekostbutikker) og vaniljesaus uten tilsatt sukker, som kjøpes hos dagligvarebutikker med stort utvalg som selger Eldorado-produkter (her ble det Eurospar på Brokelandsheia i Gjerstad)

Elt sammen alle ingrediensene bortsett fra smøret, i en kjøkkenmaskin. Når deigen er eltet smidig, tilsettes romtemperert smør som er skåret i små terninger. Elt videre til smøret er jevnt blandet inn. Dekk bollen med plast, og sett til heving ca en time.
 
 Når deigen har hevet, tas den ut på bakebordet. Del i 16-18 like store deler, og rull ut boller. La bollene hvile 5 minutter på bordet, før de kjevles ut til ca 1 cm tykke lapper. Ha på en teskje med vaniljekrem, og brett lappen sammen slik at fyllet blir liggende i midten. Sett den i en stor muffinsform med skjøten opp, og hev videre til dobbel størrelse i ca en time.

Pensles med egg før de stekes ved 200 grader i ca 12 minutter. Avkjøles på rist. Har drysset over SukrinMelis (som er uten sukker) som pynt her.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar