Velkommen til min kake-blogg

Dette er en side for de kake- og bakeinteresserte. Her legger jeg ut bilder, oppskrifter og fremgangsmåter på det jeg måtte lage av kaker, desserter, kakepynt og annet bakverk. Legger også ut litt "trinn-for-trinn"-beskrivelser.

Denne siden er ment som en informasjon- og inspirasjonsside for de bakelystne. Jeg driver ikke noe hjemmebakeri, bakingen er for meg kun hobby til eget og kjentes bruk. Det betyr at jeg derfor ikke tar på meg bakeoppdrag...

fredag 12. august 2011

Å trekke og pynte en kake...


Å trekke og pynte en kake med marsipan, sukkerpasta eller marsmallowsfondant (MMF) krever ingen konditorferdigheter - er bare øvelse-som-gjør-mester som gjelder her. Skal prøve å vise dette trinn-for-trinn etter forespørsel. Har slått sammen flere bilder så det skal bli litt mer oversiktlig.


På denne kaka har jeg brukt MMF som trekk, se oppskrift i tidligere innlegg. Kjevle ut MMF til en stor runding, viktig at den er ganske mye større enn kaka for å få et pent resultat. Kjevle det til ønsket tykkelse, jeg pleier ha det på ca 2 mm. Rull trekket forsiktig på en rullepinne. Her går det jo også fint å jukse litt med å heller kjøpe et ferdig utkjevlet marsipantrekk, som finnes i de fleste dagligvareforretninger.


Legg så trekket forsiktig over kaka, begynn fra en kant og rull det ut over kaka. Stryk så ut ujevnheter og luftbobler fra toppen ut mot sidene, og trykk deretter trekket forsiktig ned langs kanten på kaka, samtidig som du strekker litt i det. Renskjær med feks et pizzahjul rundt kaka.


Pleier lage en bord nederst på kaka for å få en fin avslutning mot fatet, men det er ikke nødvendig. Gjør jo kaka litt ekstra fin... Om en ikke har utstikkere for en bord, er det også fint å kjevle ut et langt bånd, renskjært med rette kanter med et pizzahjul, eller trille ut lange pølser og lage en lang flette og legge rundt kaka.


I blogginnlegg lenger nede har jeg beskrevet trinn for trinn hvordan man lager roser og sommerfugler som jeg her bruker. Det er den type pynt jeg her bruker, som jeg hadde laget noen dager på forhånd og tørket. I tillegg har jeg trykt ut hjerter i MMF som jeg har lagt dobbelt med melis mellom og stukket en grillpinne i. Så er det bare å sette på pynten etter eget ønske. Veldig greit når pynten er ferdiglaget på forhånd, da føles det ikke som det er noen stor jobb å pynte en festkake. Denne kaka er forresten sjokoladekake med bringebærmousse og sjokoladekrem, og som vist, trukket og pyntet med MMF. Som det lille ekstra gjør det seg med litt hvit dekor av icing eller melis og litt sølvkuler, før man sprayer den med litt perlemorspray for ekstra glans og shimmereffekt.


9 kommentarer:

 1. For en vakker kake da...og sikkert supergod! :)

  SvarSlett
 2. Takk for at du orker å lage trinn for trinn :) Veldig nyttig for oss nybegynnere :) Kjempefin blogg du har <3

  SvarSlett
 3. Hei!

  Når du trekker med MMF, gjør du det da dagen før? Har prøvd det en gang, og da ble MMF'en veldig myk og boblete dagen etter, og finishen på kaken ble ikke særlig bra. Har du noen tips å komme med der?

  SvarSlett
 4. Ja, gjør det som oftest dagen før. Viktig å ikke ha luftbobler under MMF'en, så bruk en smoother for å få den jevn. MMF blir myk på kremkaker, men ikke klissete. Må stå i kakeeske av papp, og ikke under tett plastdeksel. Hvis du har fått en boble du ikke får ut, så stikk et hull i MMF med feks en tannpirker, og klem lufta ut. Blir en liten prikk i MMF da, men er bedre med en liten prikk enn en stor boble. Kan jo bare sette litt pynt der...

  SvarSlett
 5. Takk for svar!

  Det var ingen luftbobler under MMF'en da jeg var ferdig å trekke kaken, så den var jevn og fin, men hadde ikke brukt smoother. Så, får prøve igjen med smoother, og være enda mer nøyaktig. Takk for tips. :)

  -Astrid :)

  SvarSlett
 6. Hei. Ser dette er et gammelt innlegg, men har et spørsmål til deg :)
  Jeg skal lage en kake med fondant, og vil ikke bruke den sjokoladekake oppskriften jeg pleier da den har en tendens til å ikke tåle å bli flyttet noe særlig på og knekker fort. Har du et tips til en god sjokoladekake som tåler litt mer når det kommer til trekking med fondant? :)

  - Stine :)

  SvarSlett
 7. Hei. Klarer ikke legge til link fra mobilen nå, men ligger et innlegg som heter "Grunnoppskrift sjokoladekake" fra 30.mai 2012 som du veldig fint kan bruke. Du får bare bla nedover i Bloggarkivet på venstre side av skjermen. Lykke til!

  SvarSlett