Velkommen til min kake-blogg

Dette er en side for de kake- og bakeinteresserte. Her legger jeg ut bilder, oppskrifter og fremgangsmåter på det jeg måtte lage av kaker, desserter, kakepynt og annet bakverk. Legger også ut litt "trinn-for-trinn"-beskrivelser.

Denne siden er ment som en informasjon- og inspirasjonsside for de bakelystne. Jeg driver ikke noe hjemmebakeri, bakingen er for meg kun hobby til eget og kjentes bruk. Det betyr at jeg derfor ikke tar på meg bakeoppdrag...

onsdag 17. august 2011

Marsmallowsfondant (mmf) trinn-for-trinn

Har tidligere lagt inn oppskrift på Marsmallowsfondant (MMF), men fått litt tilbakemeldinger på om jeg også kan lage en "trinn-for-trinn"-beskrivelse. Det kan jeg, og her kommer den:


Til en porsjon trenger du:
- 200 g Marsmallows
- 2 ss vann
- 2 ss smeltet delfiafett
- 400-500 g melis
- evt farge


Legg Marsmallowsen og vannet i en stor bolle som tåler å stå i mikrobølgeovnen. Kjør det på full effekt i ca 2 minutter, til det hele blåser seg kraftig opp. Rør det jevnt med en skje, og tilsett delfiafettet.Hvis ønskelig, er det nå du bør ha i farge for å få den jevn uten for mye jobb... Tar lang tid å kna inn en jevn farge etter at den er ferdig.Ha i litt melis om gangen, og rør det godt inn med en skje. Etterhvert må du bruke håndkraft, og kna inn melis. Fungerer dårlig med kjøkkenmaskin på dette, synes jeg. Massen skal få konsistens omtrent som marsipan. Pakk den i tett plast for oppbevaring.

Hvis du ikke skal bruke den på noen dager, kan den oppbevares i kjøleskap. Husk bare å ta den ut i god tid slik at den igjen blir romtemperert før bruk, hvis ikke er den veldig hard å jobbe med. Går også fint å ta den i mikroen i noen få sekunder for å få den litt mykere. Kjevles ut med hvetemel, blir klissete med melis. Holdbar lenge i tett plast i kjøleskap. Lager du roser og annen pynt, kan det tørkes for senere bruk. Denne oppskriften er rikelig til en vanlig rund kake og litt pynt.

44 kommentarer:

 1. kan dette brukes som glasur på cupcakes ?:)

  SvarSlett
 2. Dette egner seg nok ikke som glasur på cupcakes. Er til å trekke kaker med, og kan sammenlignes med marsipan på konsistens og bruksområder. Det er nok Marsmallowsfluff (ikke fondant) du tenker på som glasur til cupcakes.

  SvarSlett
 3. Superlett å lage og så ble kaken så fin! Tusen takk!

  SvarSlett
 4. Hei!
  Lurer på hvordan det er å skære i kaker som er trekt med mmf? Blir det litt klissete? Er det greit å bruke vanlig kremfløte under mmf-laget?
  Flott blogg du har!!

  SvarSlett
 5. Det går helt fint å skjære i kaker som er trukket i MMF, det blir nesten som å skjære i en marsipankake. Blir ikke noe mer klissete enn marsipan. Går helt fint å ha vanlig kremfløte under MMF-laget.

  SvarSlett
 6. Hei..
  For ei flotte sida du har laget, synes det er så kjekt at du viser trinn for trinn hvordan du lager tingene.
  Men hva heter det farge stoffet du bruker i den?

  SvarSlett
 7. Jeg bruker stort sett bare fargene fra Wilton. Det er sterkt konsentrerte farger i gelekonsistens som kommer i små plastglass. Du kan kjøpe de hos ulike nettbutikker som forhandler bakeutstyr (feks cacas.no), og de fleste Jernia-butikker har de også. Går også greit å bruke konditorfargene du får kjøpt i dagligvarebutikker, men da må du ha i mer for å få klar farge.

  SvarSlett
 8. Hei :) Har du prøvd å ha i sjokolade? Tror du det fungerer? ...
  Fin oppskrift :)

  SvarSlett
 9. Har forsøkt med kakao i, går fint det. Hadde da i kakao rett før jeg hadde i melis. :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ok :) Får prøve det neste gang :) I micro'n min var det nok med 1 min til marsmallowene... Og jeg kunne vel valgt ei større skål å ha det i .. Det ble ganske så klissete inne i micro'n.. haha :) Brukte vinylhansker når jeg knadde deigen. Funka veldig bra !! :)

   Slett
 10. Hei:) Flott blogg du har! Jeg vil prøve meg på et slikt prinsesseslott til min datters 3 årsdag. Denne oppskriften på mmf, holder den til hele stottet? Hilsen Susann:)

  SvarSlett
 11. Pleier lage 1,5 porsjon til slottet, det holder akkurat. Lykke til!

  SvarSlett
 12. Forslag dersom man ikke har mikro? Fungerer det i kjele også tror du?

  SvarSlett
 13. Aldri testet i kjele, men ville tro det går. De "blåser seg opp" i mikroen, men all luft røres jo ut med en gang. Det viktige er at de smelter. Alternativet er jo å lage sukkerpasta, den er enkel og god å jobbe med.

  SvarSlett
 14. kan man bruke konditorfarge som farge? :)

  SvarSlett
 15. Ja, du kan bruke konditorfarge. Den er ikke så konsentrert, så du trenger da mer i, men det går helt fint.

  SvarSlett
 16. Kan man fryse ned Mmf til senere bruk?

  SvarSlett
 17. Ja, kan fryses ned i tett plast. Har gjort det selv, og det gikk helt fint.

  SvarSlett
 18. Er denne oppskriften nok til putekaken (dåpskaken) du har lagt ut? Skal prøve å lage hele den idag :) supernervøs! Lillegutt har dåp på søndag - og det blir ikke dåpskake viss eg ikkje får det til! Men det ser overkommelig ut! Hvor stor er den firkantede kaken egentlig? Fylle en langpanne med sukkerbrød? Er MMF veldig

  SvarSlett
 19. Mye søtere enn marsipanlokk?* skulle det stå på slutten der....

  SvarSlett
 20. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 21. Hei! Hvis du ser på
  http://anetteskaker.blogspot.no/2013/06/dapskake.html
  vil du få opp mengder og størrelser som passer til en putekake. Lykke til!
  MMF er ikke mye søtere enn marsipanlokk, det er mer nøytralt på smak, og ofte lettere å få ungene til å like.

  SvarSlett
 22. Hei!
  For en inspirerende blogg! :-D Er det stor forskjell på sukkerpasta og mmf?

  SvarSlett
 23. Ikke så veldig stor forskjell. Begynte å lage MMF, og da ble det til at jeg fortsatte med det. Synes MMF er enklere å lage.

  SvarSlett
 24. Hei, jeg skal for første gang prøve å lage en kake med MMF, både trekk og figurer..Hvor lenge holder tørkede figurer seg? Kaken skal være ikke lages før slutten av mai. Men har hørt at en kan lage figuerene lenge før. -Hilsen Claudia

  SvarSlett
 25. Tørket kakepynt laget av MMF holder seg i mange måneder, oppbevares tørt i feks en kakeeske av papp.

  SvarSlett
 26. Går fint å fryse ned i tett plast. Jeg lot den tine 1 døgn i romtemperatur, merket ingen forskjell på at den hadde vært frosset.

  SvarSlett
 27. Hva bruker du for å feste mmf-pynt (f.eks. blomster) til kaker?

  SvarSlett
 28. Bruker spiselig lim. Kan også bruke melis eller icing.

  SvarSlett
 29. Har aldri prøvd å lage kaker med MMF før, men nå ble jeg så inspirert at jeg vil prøve meg :-) Det store spørsmålet er : Kan jeg lage en kake med mmf-lokk (og pynt) ferdig på forhånd, og fryse den ned?

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er jeg faktisk usikker på om blir vellykket. Er litt redd MMF kan bli litt "svett" hvis den fryses ned ferdig som lokk på en kake. Men hvis du tester, gi meg gjerne tilbakemelding på hvordan det gikk :-)

   Slett
 30. Hvor lenge i forveien kan man lage en sjokoladekake med fondant trekk/pynt og hvordan bør den da oppbevares?

  SvarSlett
  Svar
  1. Kommer jo veldig an på type sjokokadekake og fyll. Jeg lager ikke tidligere enn dagen før servering, så sant det ikke er en oppskrift som krever det. Oppbevares i kakeeske i kjøleskap, og tas ut etpar timer før servering så den blir temperert (avhenger jo også av fyll og krem)

   Slett
 31. Hei! Lurte på om det går ann å bruke kakao i denne, både for fargen og smakens del? Hvor mye bruker man da i så fall? Veldig fin blogg forresten :)

  SvarSlett
 32. Jeg prøvde med kakao en gang, husker ikke helt mengden. Kanskje 2-3 ss. Men synes den ble litt gråbrun og matt i fargen da.

  SvarSlett
 33. Hei, fin blogg!!!
  Skal lage pirat kake med fondant og fondant figurer. Men har fått beskjed om at den ikke burde oppbevares i kjøleskap. Stemmer dette? Ser ingen mulighet til å stå å lage en så komplisert kake samme dag som jeg skal ha barneselskap kl.1230.
  Etter å ha lest her inne ble jeg inspirert til å lage MMF. Er den like enkel å lage figurer av? Og kan MMF oppevares ferdig kake i kjøleskapet til neste dag uten at den blir "svett" eller blir ødelagt?
  På forhånd takk for svar.

  SvarSlett
  Svar
  1. Kaker med fondant kan helt fin oppbevares i kjøleskap, bare ha den i en kakeeske av papp, så svetter den ikke. Jeg gjør det alltid hvis kaken er av typen som krever kjøleskap.
   Synes sukkerpasta er enda bedre å lage figurer av, den er mer smidig og tørker fortere. Har også laget av fondant med godt resultat, men foretrekker sukkerpasta til figurer.
   http://anetteskaker.blogspot.no/2012/05/sukkerpasta.html

   Slett
  2. Hva er forskjell på sukkerpasta og fondant? Jeg har kjøpt sånne ferdig fargede pakker. Noen står det sugar paste på og noen fondant. Trodde alt var det samme.
   Jeg aner ikke hvor jeg skal få tak i en kake eske, jeg bor i oslo, har du noen forslag? hvis ikke kanskje kjøpe en papp eske..
   Jeg hadde tenkt å lage sjokoladekake, men så kom lillegutt og vil ha bringebær kake for han elsker bringebær. Har du noen god oppskrift på bringebærkrem/ bringebærsmørkrem etc.?
   Og legger du et lag med icing ytterst når du bruker fondant?
   Her ble det mange spørsmål.. Setter stor pris på svar!
   Mvh. Helen

   Jeg er så redd for at fondanten (lokket) på kaken skal bli stiv, for da er den ikke noe god.

   Slett
 34. - Pakkene du har kjøpt er nok det samme
  - Kakeeske får du ta i hos bokhandleren, bakeriutsalg, hobbyforretninger etc
  - Bringebrmousse er godt som fyll i kaka, se link: http://anetteskaker.blogspot.no/2011/08/sjokoladekake-med-bringebrmousse-og.html
  - Bruker aldri icing ytterst, bare sørg fot at fondanten ikke kommer i kontakt med for eksempel bringebærmoussen du fyller kaka med. Pleier ha et tynt lag pisket kremfløte, smøkrem eller ostekrem under fondanten. Den holder seg myk, og blir ikke hard.

  SvarSlett
 35. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett