Velkommen til min kake-blogg

Dette er en side for de kake- og bakeinteresserte. Her legger jeg ut bilder, oppskrifter og fremgangsmåter på det jeg måtte lage av kaker, desserter, kakepynt og annet bakverk. Legger også ut litt "trinn-for-trinn"-beskrivelser.

Denne siden er ment som en informasjon- og inspirasjonsside for de bakelystne. Jeg driver ikke noe hjemmebakeri, bakingen er for meg kun hobby til eget bruk. Det betyr at jeg derfor ikke tar på meg bakeoppdrag...

Rosa cakepops


Rosa cakepops hører med til en rosa 4-årsdag. Her er det sjokoladecakepops med rosa trekk som lages:

Ta en valgfri sjokoladekake og mos sammen til smuler. Jeg brukte denne oppskriften. Ønsker du ikke å bake selv, går det også fint å kjøpe en formkake i dagligvarebutikken. Det gjør ikke noe om det er av den tørre sorten, for krem tilsettes til passe konsistens.
Kjør kakesmulene i kjøkkenmaskina, og tilsett sjokoladekrem. Jeg brukte denne sjokoladekremen.
Mengde sjokoladekrem avhenger veldig på hvor saftig kaka er i utgangspunktet, og hvor tykk kremen er. Jeg brukte ca 3 ss sjokoladekrem til hele kaka. Den skal da få en fast konsistens, som lett lar seg rulle til kuler. Viktig at den er så tykk på konsistensen at den holder på fasongen.
Rull ut kuler i ønsket størrelse, og sett i fryseren 30 minutter.
Candy Melts er bergenet til å smelte om til konfekt eller til å smelte som glasur til feks cakepops. Den finnes i mange fine farger, og smaker søt vanilje.
Smelt Candy Melts i mikroen, etter anvisning på pakken, eller over vannbad som jeg gjorde.
Dypp så hver pinne i litt smeltet Candy Melts, og stikk de deretter nedi cakepopsene. La de stå noen minutter i fryseren igjen for å feste seg skikkelig. Til pinner brukte jeg her stive sugerør fra Upstairs. Har også egne hvite pinner som er beregnet til cakepops (sånne som de som er på kjærlighet på pinne), men synes disse sugerørene er mer dekorative.
I mens cakepopsene står i fryseren for å stivne, gjør du klar glasuren til dypping. Hvis den er tykk, kan du tilsette litt delfiafett. Jeg måtte ha i 2-3 ss delfiafett. Dypp så cakepops, en etter en, i glasuren og ha på valgfri strøssel. Kan settes til "tørk" i et kjøkkenglass fylt med sukker, så får de litt støtte rundt pinnen. Når de er helt tørre, samles de i ett glass.
Bør lages dagen før servering så de får "satt seg" skikkelig. Jeg fikk 40 cakepops av min porsjon kake+krem.


Det ble litt rester av Candy Melts, og det fylte jeg i konfektformer av silikon. Etter et par timer i kjøleskapet var de rosa reste-hjertene klare til å spises.


Gele til barnebursdag

Her er små porsjonsgeleer til barnebursdagen til Vilde. Den er stripete grønn-lilla-rød. Laget i tre omganger, der hver geletype er stivnet før neste has på. En klovn med paraply gjør at den i barns øyne smaker ekstra godt...

Sjokoladekake med oreofyll og melkesjokoladekrem

Ble litt rosa kaker her i helga når 4-åringen skulle feires. Her har jeg laget en sjokoladekake fylt med oreokrem. Kaka er dekket med en porsjon melkesjokoladekrem, før den er trukket i MMF. Melkesjokoladekremen er luftig og fløtebasert, og derfor ikke like "mektig" som smørkremen med melkesjokolade som jeg ofte bruker til barnekaker. Rutemøsteret oppå er laget med en lang linjal, der det er limt på en sølvkule med spiselig lim i hvert "kryss".

Oppskrifter på kake, fyll, krem og MMF finner du ved å klikke på linkene over. Har egne innlegg på de, så valgte å ikke gjengi oppskriftene her.

Denne kaka bør lages en dag før den skal spises. Oppbevares i kjøleskap.

Kronekake

En rosa prinsessekrone-kake til prinsesse Vilde! Fant tips på nettet hos Villa Perlesukker, og lagde her min egen utgave. Viser trinn for trinn hvordan den ble til. Den er mye enklere å få til enn en skulle tro!
Kaka er laget av to vaniljekaker, som begge er stekt i 20 cm former. Oppskrift på kakebunnene finner du her. Du kan bruke hvilken som helst kake, det viktigste er at du velger en kake som er fast i konsistensen slik at det blir lett å skjære pene biter til toppen av krona. Skjær av stekeskorpen på toppen på begge kakene. Den ene kaken deles i to lag, mens den andre beholdes som den er, sånn som bildet viser.
Legg et lag av den delte kaka på et fat, med kakeringen rundt som støtte. Jeg valgte å fylle kaka med jordbærmousse og friske jordbær. Moussen er pose-mousse fra Dr.Oetker. Legg det andre kakelaget over, og ha igjen på et lag mousse og jordbær.
Snu den siste hele kaken opp-ned, så får du rette kanter å skjære i. Sett en tannpirker i midten av kaka. Merk deretter opp langs kanten med tannpirkere, tilsvarende tallene på en klokke (12).
Skjær ut små kakebiter som vist på bildet. Skjær mellom to tannpirkere, på skrå, halvveis ned i kaka.
Gjenta dette på annethvert avmerkede felt, så får du skjært ut seks biter.
Smør på litt smørkrem (jeg brukte smørkrem med melkesjokolade) på de seks flate områdene på kaka.
Legg deretter på de utskjærte bitene, som vist på bildet.
Løft så dette kakelaget over på kaka med mousse og bær.
Smør sjokoladekrem over hele toppen av kaka...
...og legg over et lag utkjevlet fondant.
Klipp bort overflødig fondant. Fjern kakeringen. Hvis du har en kakering som ikke lar seg utvide så mye, kan det være lurt å fjerne den før sjokoladekremen has på toppen av kaka.

Smør inn kaka med sjokoladekrem på sidene, og dekk med fondant. Igjen må overflødig fondant klippes bort, og kanten ned mot fatet må renskjæres, feks med et pizzahjul.
Pynt med en perlebord i skjøtene langs kanten øverst på krona, og ha på valgfri pynt. Jeg hadde noen ferdig tørkede blomster laget av sukkerpasta liggende som jeg brukte. En blondekant nederst pynter opp, men må selvfølgelig fjernes før kaka spises.

Denne kaka bør lages dagen før servering, så den får satt seg litt. Oppbevares i kjøleskap.



Minnie kake


Har ei jente i hus som akkurat har fylt 4 år, og som er veldig glad i Minnie Mus. Til bursdagen sin ønsket hun seg rosa kake med Minnie på, der Minnie måtte ha rød kjole. Og da var det bare å bake... Lagde et "puslespill" av Minne på toppen av kaka. Veldig greit å få til, men er litt tidkrevende og pirkete.
Finn et ønsket bilde som passer på størrelsen oppå kaka.
Klipp fra hverandre bildet, slik at det som har forskjellige farger på seg, kommer i forskjellige deler.
Kjevle ut sukkerpasta, marsipan eller fondant i ulike farger, og bruk papirbitene som mal. Legg på kaka etterhvert som du skjærer til. Som sløyfe på hodet, lagde jeg selv en sløyfe, mens til skoene brukte jeg et utstikkersett. Når alle delene er på plass, må detaljene risses inn. Kommer litt dårlig frem på bildet, men blant annet munn og fingre er bare risset inn i fondanten.
Denne gangen hadde jeg kjøpt ferdig sukkermasse å bruke. Den var veldig god å jobbe med, og var myk og god å farge. 
Det ferdige resultatet. Denne kaka er en sjokoladekake med smørkrem med melkesjokolade, trukket i MMF.

Smørkrem med melkesjokolade

Her kommer oppskrift på en smørkrem med melkesjokolade, som er fin å bruke til barnekaker. Den er veldig god på smak, og passe søt. Smaker ikke så mye smør som vanlig smørkrem.

200 g mykt smør
600 g melis
2 ts vaniljesukker
2 egg
200 g melkesjokolade

Brekk opp sjokoladen i biter
Smelt sjokoladen over vannbad eller i mikroen. La den avkjøle til fingervarm.
Pisk  smør, 500 g melis og vaniljesukker mykt og luftig.
Pisk inn ett og ett egg. Tilsett deretter siste 100 g melis hvis konsistensen er løs.
Pisk inn den smeltede sjokoladen, og kremen er klar til bruk. En barnevennlig krem som er god som fyll i kaker.

Melkesjokoladekrem

Melkesjokoladekrem passer godt som fyll til kaker og topping på cupcakes. Legger her ut en oppskrift som jeg stadig bruker. Dette er egentlig samme type krem som jeg tidligere har vist som smilkrem, sitronfluff og krem med Walters mandler. Den består av valgfri sjokolade som smeltes i fløte, avkjøles og piskes opp neste dag.

Til denne kremen brukte jeg:
6 dl kremfløte
200 g melkesjokolade

Smelt sjokoladen i fløten over svak varme, må ikke koke.
Settes i kjøleskapet over natten
Piskes neste dag opp til luftig krem, og er da klar til bruk.

Oreokrem

Oreokrem er en ostekrem med hakkede oreokjeks som passer godt som kakefyll. Egentlig er denne oppskriften ment som topping til oreo-cupcakes, men jeg valgte å bruke den som fyll i en sjokoladekake.

150 g mykt smør
400 g melis
2 ts vaniljesukker
200 g Philadelphia
2 ss melk
2 pk Oreo-kjeks, hakket i småbiter

Pisk sammen smør, ost, vaniljesukker og melis til en jevn krem. Ha i melka. Bland godt så den blir luftig. Rør inn kjeksbitene. Kremen er nå klar til bruk.

Honningmakroner med pasjonsfrukt

Her kommer enda en oppskrift på makroner, denne gangen ble de gule med honning og pasjonsfrukt.

170 g melis
110 g siktet mandelmel
90 g eggehvite
2 ss sukker
litt gul konditorfarge

Sikt sammen melis og mandelmel.
Pisk eggehviten luftig, og tilsett sukkeret. Fortsett å vispe til du får en blank marengsmasse.
Vend inn det tørre og konditorfarge til det blir en jevn røre.
Sprøyt ut rundinger på et bakepapir, ca på størrelse med en 5-kroning. Jeg brukte en sprøytepose uten tip, og klippet bare et hull i posen.

La kakene tørke på stekebrettet i minst 45 minutter.
Stekes nederst i ovnen på 125 grader i ca 20-25 minutter. Varierer fra ovn til ovn, hos meg var 24 minutter veldig passe. Overflaten skal være lys, mens bunnen skal slippe bakepapiret hvis du prøver å løfte de. Avkjøles.

Honning- og pasjonskrem:
125 g hvit sjokolade
50 g pasjonsfruktkjøtt (3-4 frukter, der steinene er fjernet ved å trykke frukten gjennom en sil)
2 ts honning
2 ss kremfløte

Alle ingrediensene varmes forsiktig i en kjele til sjokoladen har smeltet og kremen ser jevn og fin ut. Avkjøles noen timer i kjøleskap, til den får konsistens til å sprøytes på makronene. Sprøyt på ønsket mengde krem på en makron, og legg sammen med en annen. Legges i kjøleskap over natta så de blir seige. De kan oppbevares i kjøleskapet i 4-5 dager.

Denne kremen kan jeg ikke si å være så begeistret for selv. Grunnen er at den rett og slett smaker for mye honning, og jeg liker ikke honningsmaken... Kjenner jo at den syrlige pasjonsfrukten passer fint sammen med den søte honningen, men det hjelper så lite når jeg ikke liker honning. Neste gang skal jeg prøve med kun sjokolade og pasjonsfrukt, og det regner jeg med blir mye bedre.





Dåpskake

Har flere ganger laget putekaker til dåp, og får stadig spørsmål om oppskriften. Oppskriften avhenger veldig av ønsket størrelse på kaka, men legger her ut en oversikt over hva som skulle til for å lage akkurat denne kaka:

- 2 pk Piano vaniljekrem a 0,5 liter
- 1/2 kg bringebærsyltetøy
- 1,5 liter kremfløte (piskes med litt melis)
- 1,5 porsjon rosa marsmallowsfondant
- 1/2 porsjon hvit marsmallowsfondant
- litt hudfarget fondant til babyen
- spiselig lim, sommerfugler, perler etc etter eget ønske

Har i tidligere innlegg vist (her og her) fremgangsmåten på hvordan denne type kake skal lages.

Det blir endel kake som skjæres bort for å få frem putefasongen. Pleier bare legge det på et lite fat og dekke med krem, så blir det en egen liten kake. Er beregnet nok krem til også denne.

Sjokolademakroner


Makroner blir bare mer og mer populært, og endelig har jeg også fått laget noen. Disse er med kakao i deigen, og fylt med Nugatti Melkesjokolade. Hadde egentlig tenkt å lage en sjokoladekrem å ha i da jeg oppdaget Nugatti-boksen i skapet. Lettvint og godt med Nugatti som fyll, og det skal gjentas en annen dag. Passet veldig godt med litt Nugatti som fyll, og ungene var også begeistret.

170 g melis
100 g siktet mandelmel
1 ss kakao
90 g eggehvite
2 ss sukker

Sikt sammen melis, mandelmel og kakao.
Pisk eggehviten luftig, og tilsett sukkeret. Fortsett å vispe til du får en blank marengsmasse.
Vend inn det tørre til det blir en jevn røre.
Sprøyt ut rundinger på et bakepapir, ca på størrelse med en 5-kroning. Jeg brukte en sprøytepose uten tip.
La kakene tørke på stekebrettet i minst 45 minutter.
Stekes nederst i ovnen på 125 grader i ca 20-25 minutter. Varierer fra ovn til ovn, hos meg var 24 minutter veldig passe. Overflaten skal være lys, mens bunnen skal slippe bakepapiret hvis du prøver å løfte de. Avkjøles.
Ha et lag med nugatti på en makron, og legg sammen med en annen som er like stor. Jeg brukte sprøytepose. Legges i tett boks i kjøleskapet over natta, så blir de skikkelig seige og gode. Hvis de ikke blir liggende i kjøleskapet, vil de forbli veldig sprø. Holder seg godt i kjøleskapet 4-5 dager.