Velkommen til min kake-blogg

Dette er en side for de kake- og bakeinteresserte. Her legger jeg ut bilder, oppskrifter og fremgangsmåter på det jeg måtte lage av kaker, desserter, kakepynt og annet bakverk. Legger også ut litt "trinn-for-trinn"-beskrivelser.

Denne siden er ment som en informasjon- og inspirasjonsside for de bakelystne. Jeg driver ikke noe hjemmebakeri, bakingen er for meg kun hobby til eget og kjentes bruk. Det betyr at jeg derfor ikke tar på meg bakeoppdrag...

mandag 23. januar 2012

En deig - mange muligheter


I dag måtte det bakes litt igjen. Begge jentene var hjemme fra barnehagen, og da de spurte om å få bake, var det bare å hive seg rundt. Denne gangen måtte det bli noe lettvint, så vi satte en gjærdeig. Tar jo litt tid med all hevingen, men så er jo baksten nesten klar til å spises i det den kommer ut av ovnen.

Jentene mine bestemte at jeg kunne lage litt til meg selv, så kunne de lage "godteriboller" til seg selv. De fylte boller med Haribo-ferskner, sure føtter og annet smågodt de fant i en pose i skapet. Resultatet ble ikke helt som de hadde håpet, for da kvelden kom stod deres fat fortsatt nesten urørt, mens mitt nesten var tomt... For å si det sånn, smågodt som sure føtter egner seg ikke i boller, fant de ut.

Gjærdeig kan varieres i det uendelige, og siden det ble litt sånn på sparket måtte vi benytte oss av det vi hadde i skapet til å fylle bollene med. Legger her ut oppskriften på den søte gjærdeigen jeg pleier bruke. Den er veldig glatt og smidig, og en trenger sjelden å ha mel på bordet når deigen rulles ut, så lenge den eltes godt. Oppskriften holder til ca 20-25 boller.

Grunnoppskrift søt gjærdeig:
200 g smør
4 dl melk
2 egg
2 dl sukker
1 ts salt
1 kg hvetemel
1 ts kardemomme
1 pk tørrgjær

Smelt smør, ha i melken og varm opp til 37 grader. Bland alt det tørre. Pisk sammen egg og sukker i en egen bolle, og ha deretter all væsken over det tørre. Eltes godt i kjøkkenmaskin til den er glatt og smidig. Heves til ca dobbel størrelse.

Kjevle, rulle og forme det du måtte ønske av deigen. Etterhev.

Pensle med sammenvispet egg før steking. Stekes midt i ovnen på 220 grader i ca 8-10 minutter, til baksten er fin og gylden. Denne steketiden gjelder "småbakst" som boller, horn, skolebrød etc. Kringler og større bakst krever naturligvis lenger stek.

Dette lagde vi idag:


Rosinboller
- ha i ønsket mengde rosiner etter at deigen er ferdig eltet, og trill ut boller.

Daimboller
- ha i Daimstrøssel når bollene skal trilles ut.

Bringebærklør
- kjevle ut en firkant, som igjen deles i to. Ha i bringebærsyltetøy, og rull sammen fra den bredeste delen og inn mot spissen.

Nougatklør
- samme fremgangsmåte som bringebærklør, men ha i skiver av bløt nougat istedetfor syltetøy. Kan gjerne ha i litt revet marsipan også, men det fant vi ikke i kjøkkenskapet idag.

Kardemommesnurrer
- fyll: rør sammen 100 g mykt smør, 1 dl melis, 1/2 dl sukker og 2 ts kardemomme.
- kjevle et stort rektangel på ca 25 x 90 cm, ha på fyll. Brett deigen i tre på langs og kjevle den litt flatere så fyllet får satt seg, og den blir ca 15 cm bred. Skjær ut remser som da er ca 15 cm lange og ca 1,5 cm brede. Snurr sammen to og to remser, og form den til en snurre og legg på stekebrettet.


Vaniljeboller
- rull ut en bolle, men lag en stor grop fra bunnen og legg i litt ferdig vaniljekrem. Lukk bollen, og legg den på brettet med skjøten ned. Pensles med smeltet smør idet den kommer ut fra ovnen, og dryss over litt sukker.

Kremboller
- lag vanlige hveteboller. Idet de kommer ut av ovnen, stikkes tuppen av en sprøytepose ned i toppen av bollen, og bollen fylles med ønsket mengde vaniljekrem. Melisdryss over til slutt.

Kanelsnurrer
- kjevle et rektangel. Pensle på smeltet smør, og dryss over kanel og sukker. Rull sammen. Skjæres i ca 2 cm tykke skiver og settes på stekebrett. Trykkes ut med hånden før de skal etterheve. Perlesukker til pynt.

Solskinnsboller
- som kanelboller, men smør, sukker og kanel byttes ut med et tynt lag med vaniljekrem og rosiner.

Skoleboller
- trill ut en bolle som trykkes helt flat. Etter den har etterhevet, lages en grop i midten, og der legges en stor skje med vaniljekrem. Melis og kokos som pynt når de er avkjølte.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar