Velkommen til min kake-blogg

Dette er en side for de kake- og bakeinteresserte. Her legger jeg ut bilder, oppskrifter og fremgangsmåter på det jeg måtte lage av kaker, desserter, kakepynt og annet bakverk. Legger også ut litt "trinn-for-trinn"-beskrivelser.

Denne siden er ment som en informasjon- og inspirasjonsside for de bakelystne. Jeg driver ikke noe hjemmebakeri, bakingen er for meg kun hobby til eget og kjentes bruk. Det betyr at jeg derfor ikke tar på meg bakeoppdrag...

søndag 20. mai 2012

Sukkerpasta

Sukkerpasta, også kalt fondant, er en masse med marsipankonsistens, som er veldig fin til både å trekke kaker med og å lage kakepynt av. Den tørker fort, og har en lang holdbarhet på den ferdigtørkede pynten.

Sukkerpasta
30 gram flott matfett
120 gram lys sirup eller flytende glukose (se bilde)
1ss gelatinpulver
1/4dl kokende vann
ca 600 gram melisHvis sukkerpastaen skal være helt hvit, må det brukes blank sirup eller glukose. Vanlig lys sirup gjør at den blir litt svakt gylden, og egner seg best hvis pastaen skal farges.


Smelt matfett og sirup over svak varme, ikke la det koke. Løs opp gelatin i kokende vann, og ha det deretter i sirupblandingen. Varmes til alle gelatintrådene er helt oppløst, men må fortsatt ikke koke. Ha 3/4 av melisen i en bolle, og hell den flytende massen over. Rør godt til du får en masse med konsistens som marsipan. Varierer litt på nøyaktig hvor mye melis som går, så tilsett litt og litt på slutten.

Oppbevares i helt tett plast. Hvis du ikke skal bruke den med en gang, er det ofte nødvendig å varme den 5-10 sekunder i mikroen for å få den litt mykere før utkjevling. Holder seg i tett plast i en måned.

Denne massen er fin til å dekke kaker med, kjevles da ut med hvetemel. Også veldig fin å lage kakepynt som skal tørkes, da den tørker fort. Tørket kakepynt oppbevares i kakeeske av papp i romtemperatur.

7 kommentarer:

 1. Fantastiske kaker du lager. Jeg fant bloggen din i dag så jeg har ikke prøvd din oppskrift på sukkerpasta. Sliter så med å få til sukkerpasta. Første gangen prøvdi jeg med glukose som var rådyrt (kr 320 kr for 2 dl på apoteket). Massen ble som små isoporkuler som ikke ville henge sammen :-(. Deretter prøvde jeg med hvit sirup. Det skal være 1,25 dl i den oppskriften jeg bruker. Men det endte med at jeg måtte ta 2,25 dl for i det hele tatt å få få det til å henge sammen. Oppskriften jeg bruker er: 4ss vann, 4 plater gelatin,125ml glukose eller hvit sirup, 30 g matfett og 1000 g melis. Følger oppskriften så skjønner ikke hva galt jeg gjør.

  SvarSlett
 2. Ville tro du hadde hatt i altfor mye melis. Ser din oppskrift er på 1000 g mens min bare har 600 g. Med 600 g blir den smidig og god å jobbe med.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei :-). Ser at du har 120 g sirup eller glukose på 600 g melis. Den oppskriften jeg har brukt er det 125 ml på 1000g melis. Har funnet ut at 125ml sirup tilsvarer ca 195 g. Så da blir vel forholdet mellom sirup og melis det samme som hos deg.Men prøver din neste gang :-)

   Slett
  2. Men mengden vann og matfett i din oppskrift står ikke likt i forhold til melismengden i min oppskrift, så er nok derfor den blir tørr?

   Slett
 3. Tusen takk for att du deler denne oppskriften. Den var bare helt fantastisk.Lett å arbeide med og Smakte godt gjorde det også. ;)

  SvarSlett
 4. Heisann :)
  Lurte bare på hva som er lurt å bruke når man skal blande det sammen i kjøkkenmaskinen? Tenkte kanskje at eltekroken var best, men ble veldig usikker når jeg skulle til å starte. Kanskje K-elementet duger bedre?

  SvarSlett
 5. Jeg har ofte bare lagd den for hånd, og rørt den sammen oppi bollen og deretter knadd den ut på benken, men har også fungert greit med eltekroken til kjøkkenmaskina:-) Synes det er like raskt for hånd...mindre å rydde etterpå:-)

  SvarSlett