Velkommen til min kake-blogg

Dette er en side for de kake- og bakeinteresserte. Her legger jeg ut bilder, oppskrifter og fremgangsmåter på det jeg måtte lage av kaker, desserter, kakepynt og annet bakverk. Legger også ut litt "trinn-for-trinn"-beskrivelser.

Denne siden er ment som en informasjon- og inspirasjonsside for de bakelystne. Jeg driver ikke noe hjemmebakeri, bakingen er for meg kun hobby til eget og kjentes bruk. Det betyr at jeg derfor ikke tar på meg bakeoppdrag...

tirsdag 14. februar 2012

Fastelavnsboller av gjærdeig med kaldheving


Ikke alltid like lett å se riktig dato på kalenderen. I helga inviterte Moen Vel-forening til akedag med grilling og fastelavnsboller på søndag 12.februar, en uke for tidlig. Må vel bare innrømme at jeg var blant de som har skyld i denne feilen... Men uansett, folk møtte opp og bollene ble spist.

Fordelen er jo at nå må det bli fastelavnsboller to helger på rad...

Når jeg lager gjærdeig, pleier jeg ofte å kaldheve den hvis jeg planlegger bakst neste dag. Deigen som er kald virker fastere, er ikke klissete, og krever ikke mel til trillingen av bollene. Den er veldig god å jobbe med, og anbefales absolutt dersom barn skal bake. Merk at en skal halvere gjærmengde ved kaldheving.

Fastelavnsboller - denne oppskriften gir ca 50 stk:
2 kg hvetemel
300 g sukker
3/4 pk tørrgjær
3 ts kardemomme
300 g smeltet smør
1,2 liter melk
4 pk ferdig vaniljekrem på 0,5 liter

Bland alt det tørre. Smelt smøret og avkjøl litt før det blandes med melka og tilsettes det tørre. Elt deigen godt. Settes kjølig natten over, enten i en kald kjeller eller kjøleskap.

Neste morgen er deigen klar. Trill ut bollene, og sett til etterheving. Etterhevingen tar noe lengre tid siden deigen er kald, ca en time tok det her. Pensles med egg før steking, stekes i 8-10 minutter på 220 grader.

Så fort bollene kommer ut av ovnen fylles de med vaniljekrem. Bruk en sprøytepose og stikk gjennom toppen av bollen. Sprøyt inn ønsket mengde vaniljekrem, og avkjøl på rist. Jeg pleier bruke Tupperware sin sprøytepose til akkurat dette, den har en lang smal tip som passer veldig godt til å fylle boller med. Dryss melis over før servering.

2 kommentarer:

  1. Sønnen min skal ha venner på beøk rett etter skoletid før Luciadagen, og vi skal bake Lussekatter. Siden vi alle kommer hjem til samme tid må deigen være klar på forhånd for å spare tid. Jeg baker sjelden, og har aldri prøvd kaldheving. Jeg kommer til å følge din fremgangsmåte, og er spent på om det blir suksess. Kanskje jeg må ta en øvelsesrunde først.

    SvarSlett
  2. :-) Du trenger nok ikke øve, er veldig grei å få til:-)

    SvarSlett