Her kommer en liten beskrivelse av hvordan man steker munker. Munker er et sørlandsfenomen, og har blitt veldig populært igjen de siste åra. Jeg har prøvd meg frem på mange oppskrifter, men har kommet frem til min egen oppskrift som jeg synes gir gode og saftige munker. Viktig at de stekes i et godt smør, så får de en sprø og litt salt stekeskorpe. Anbefaler Kvitseid-smør. Denne oppskrifta gir ca 90 munker.
6 egg
1 liter sukker
2 liter hvetemel
8 ts bakepulver
1 liter kulturmelk
Pisk eggedosis av egg og sukker. Tilsett resten av ingrediensene vekselvis. Jeg pleier la munkedeigen stå tildekket av plast i kjøleskapet over natta, den er best å steke da. Blir mindre søl, for deigen er fast når den er kald. Har du ikke anledning til å lage den dagen i forveien, bør den i hvertfall stå og svelle en times tid før steking.
Snur munkene ved hjelp av kakenåla mi. Mange bruker også en strikkepinne til dette.
Klare til å snus. Venter til de er nesten ferdigstekte på den ene siden før jeg vipper de helt rundt. Da blir de ikke så mye søl, og det er mye lettere for å få de helt runde i fasongen.
Hvor lenge kan røra stå før den stekes ?
SvarSlettJeg pleier la den stå over natta i kjøleskapet, men den kan nok stå noen dager om du ikke får stekt som planlagt.
SvarSlettVisst den står litt kjølig så kan den stå flere dager etter egen erfaring.
SvarSlettJeg bruker et grillspyd i tre med spiss i den ene enden. Da kraper man ikke munkejernet.
SvarSlettNå gleder jeg meg til å prøve min elektriske munkepanne
SvarSlettMange varianter på munke oppskrifter som finnes, blir litt usikker. Det har vært lang tradisjon å bruke natron da man har f.eks. kefir (sure melkeprodukter i bakst) Har du prøvd med natron isteden for bakepulver? Noen oppskrifter har veldig lite sukker ,din har masse ... får vel bare prøve seg fram da :)
SvarSlett