mandag 22. august 2016

Munker trinn for trinn


Her kommer en liten beskrivelse av hvordan man steker munker. Munker er et sørlandsfenomen, og har blitt veldig populært igjen de siste åra. Jeg har prøvd meg frem på mange oppskrifter, men har kommet frem til min egen oppskrift som jeg synes gir gode og saftige munker. Viktig at de stekes i et godt smør, så får de en sprø og litt salt stekeskorpe. Anbefaler Kvitseid-smør. Denne oppskrifta gir ca 90 munker.

6 egg
1 liter sukker
2 liter hvetemel
8 ts bakepulver
1 liter kulturmelk

Pisk eggedosis av egg og sukker. Tilsett resten av ingrediensene vekselvis. Jeg pleier la munkedeigen stå tildekket av plast i kjøleskapet over natta, den er best å steke da. Blir mindre søl, for deigen er fast når den er kald. Har du ikke anledning til å lage den dagen i forveien, bør den i hvertfall stå og svelle en times tid før steking.
Stekes på middels varme med en liten terning med smør i hvert stekehull.
Pleier ha i ei god teskje røre til hver munke, husk at de sveller endel.
Snur munkene ved hjelp av kakenåla mi. Mange bruker også en strikkepinne til dette.
Klare til å snus. Venter til de er nesten ferdigstekte på den ene siden før jeg vipper de helt rundt. Da blir de ikke så mye søl, og det er mye lettere for å få de helt runde i fasongen.
....vips, her var de snudd. Så er det bare å snu litt videre på de etter hvert så de blir jevnt stekt. Ser ut som det virkelig flyter i smør her, men er ikke så ille...
Munkene er fine og fryse. De tiner i romtemperatur på en halvtime. Pleier ha de i stekeovnen på 200 grader i ca 5 minutter etter de er tint, og deretter la de hvile noen minutter. Da får de tilbake sin sprø og salte skorpe, og smaker som helt nystekte igjen.

6 kommentarer:

  1. Hvor lenge kan røra stå før den stekes ?

    SvarSlett
  2. Jeg pleier la den stå over natta i kjøleskapet, men den kan nok stå noen dager om du ikke får stekt som planlagt.

    SvarSlett
  3. Visst den står litt kjølig så kan den stå flere dager etter egen erfaring.

    SvarSlett
  4. Jeg bruker et grillspyd i tre med spiss i den ene enden. Da kraper man ikke munkejernet.

    SvarSlett
  5. Nå gleder jeg meg til å prøve min elektriske munkepanne

    SvarSlett
  6. Mange varianter på munke oppskrifter som finnes, blir litt usikker. Det har vært lang tradisjon å bruke natron da man har f.eks. kefir (sure melkeprodukter i bakst) Har du prøvd med natron isteden for bakepulver? Noen oppskrifter har veldig lite sukker ,din har masse ... får vel bare prøve seg fram da :)

    SvarSlett