fredag 31. mars 2017

Gulrotkake med Philadelphia-krem




Gulrotkake i stor rund form (28 cm) pyntet med rosetter.

Gulrotkake
5,25 dl sukker
6 egg
3 ts natron
1,5 ts vaniljesukker
5,25 dl hvetemel
2,6 dl nøytral olje
8,25 dl revet gulrot

Pisk eggedosis av egg og sukker, og bland deretter resten av ingrediensene i eggedosisen. Ha deigen i bakepapirkledd rund form på 28 cm. Stekes i ca 45 minutter på 180 grader. Sjekk med kakenål om den er ferdig.

Philadelphia-frosting
200 g smør
1 kg melis
6 ts vaniljesukker
4 ss melk
200 g Philadelphiaost

 Ingrediensene piskes kraftig med maskin til det får en luftig konsistens. Hold tilbake litt av melisen i tilfelle ikke alt trengs for å få en god konsistens. Dekk kaka med et tynt lag glasur. Den er så saftig at det er ikke nødvendig å dele den for å legge glasur inni. Har brukt tip 1M fra Wilton og sprøytet ut rosetter langs kanten av kaka, og deretter fylt med stjerner med samme tip. 

Slike rosetter er faktisk en av de enkleste og raskeste måtene å pynte en kake med den type glasur, så lenge man har utstyret. Har her brukt tip 1M fra Wilton. (1B og 2D går også fint, men 1M er å anbefale). 

Skal prøve å forklare hvordan rosettene lages: Hold sprøyteposen loddrett mens du sprøyter innenfra midten av rosen. Starte nede inni rosen, og løft sprøyteposen litt opp mens du sprøyter ut litt krem. Ikke slipp taket eller stopp opp underveis i sprøytingen. Sprøyt deretter sakte en runde rundt startpunktet mens du hele tiden holder posen loddrett. Vri posen og tipen på skrå når du avslutter slik at de siste "rosebladene" klistrer seg inntil rosen og du får en jevn avslutning. Da var første rose ferdig,og det er bare å fortsette. 

mandag 13. mars 2017

Smashkake


Her kommer oppskrift på en kake som er både søt og salt, med Ritzkjeks og Smash. 

Kakebunner:
4 eggehviter
3 dl sukker
40 stk Ritz 

Sjokoladekrem:
4 eggeplommer
3 ss sukker
60 g smør
200 g kokesjokolade

Fyll og pynt:
5 dl Piano vaniljekrem
3 dl kremfløte (piskes til krem)
Smash (jeg brukte en stor pose)


Pisk eggehvitene stive. Tilsett sukkeret og pisk videre til tykk marengs. Finknus Ritzkjeksene og vend de inn i marengsen. Fordeles i to 26 cm runde former med bakepapir i bunnen. Stekes midt i ovnen ved 175°C i ca. 25 minutter. Avkjøles i forma. 

Smelt smøret i en kjele, og ha i kokesjokolade. La sjokoladen smelte på svak varme sammen med smøret. Ta kjelen av platen og tilsett sukker og eggeplommene. Rør kraftig med en stålvisp til du får en sjokoladekrem som er jevn og klumpfri. Avkjøles til den tykner, og fordeles på toppen av begge kakebunnene. Settes kjølig. Kan gjerne pakkes i plast og oppbevares i kjøleskap til neste dag.

Legg den ene kakebunnen på et fat. Fordel over halvparten av vaniljekremen og halvparten av den ferdigpiskede kremen. Legg på ønske mengde Smash. Legg på den andre kakebunnen, resten av vaniljekremen og kremen, og pynt med Smash. 

Oppskriften er hentet fra detsøteliv, men kaka på bildet er hjemmebakt :-) Har valgt å ha både vaniljekrem og krem på hvert lag i forhold til det som står i originaloppskriften. Og mye mer Smash...