Velkommen til min kake-blogg

Dette er en side for de kake- og bakeinteresserte. Her legger jeg ut bilder, oppskrifter og fremgangsmåter på det jeg måtte lage av kaker, desserter, kakepynt og annet bakverk. Legger også ut litt "trinn-for-trinn"-beskrivelser.

Denne siden er ment som en informasjon- og inspirasjonsside for de bakelystne. Jeg driver ikke noe hjemmebakeri, bakingen er for meg kun hobby til eget og kjentes bruk. Det betyr at jeg derfor ikke tar på meg bakeoppdrag...

torsdag 28. mars 2013

Marengsrull

Dette er en marengskake som er både myk og sprø samtidig. Den kan fylles med det du måtte ønske av frukt og bær, men originaloppskriften sier kun banan og eventuelt litt kokesjokolade. Mamma har laget denne kaka til oss i "alle år", og det er fortsatt den som forsvinner først fra kakebordet, så er verdt et forsøk å bake.

4 eggehviter
1 knivsodd salt
3 dl sukker
1 pk "vaniljesaus til koking" - bare pulveret

3 dl kremfløte - piskes til krem
2 bananer
evt kokesjokolade i biter

Pisk eggehviter og salt stivt. Bland sukker og vaniljesauspulveret sammen, og bland det deretter i den stive eggehviten. Bre massen ut i en bakepapirkledd langpanne, og stek i ca 25 minutter ved 160 grader.
Når kaka er ferdig stekt, hvelves den over på et stekebrett som er dekket med et kjøkkenhåndkle. Løft av langpanna, fjern bakepapiret, og legg langpanna over marengsen igjen mens den avkjøles. Dette er for at den skal holde seg myk så den senere kan rulles sammen.
Like før servering bres det over pisket kremfløte. Del bananene i biter og fordel jevnt over. Jeg hadde i tillegg litt blåbær, bringebær og daimstrøssel. Rull sammen ved hjelp av kjøkkenhåndkleet til en litt "løs rullekake", og den er nå klar til servering.

tirsdag 26. mars 2013

Sjokoladekake til langpanne - godt egnet til sjørøverskute

Har fått flere forespørsler på oppskrift på sjokoladekake som egner seg til sjørøverskute. Det er viktig med en sjokoladekake som ikke er altfor tung, og som samtidig er ganske fast i konsistensen. Blir kaka for tung, kan skuta fort knekke på midten. Legger her ut oppskrift på den sjokoladekaka jeg synes blir best til skute - den er høy og gir dermed en høy skute.

600 g margarin
8 egg
6 dl sukker
3 ts vaniljesukker
8 ss kakao
10 dl hvetemel
6 ts bakepulver
4 dl melk

Smelt smøret og avkjøl litt. Bland alle ingrediensene sammen med maskin. Hell røra i en bakepapirkledd langpanne. Stekes på nederste rille ved 170 grader i ca 25 minutter. Avkjøl i forma.

Her ser du hvordan en skute blir til, der denne oppskriften er brukt til sjokoladekaka. Sjokoladekaka kan med fordel lages en dag før du skal skjære den til, så den får "satt seg".

mandag 25. mars 2013

Iskake uten melk og gluten

Dette er en gluten- og melkefri iskake som vi hadde i Sofies bursdag for noen dager siden. Selv om den er basert på soya-fløte, smakte den som om den skulle vært laget på vanlig kremfløte.
Ingrediensene er kjøpt på Coop OBS, der har de et godt utvalg av allergivennlig mat. Både kjeks, sjokolade og fløte er uten gluten og melk.

Oppskriften jeg brukte til denne iskaka, er den jeg ofte bruker. Måtte bare gjøre litt små justeringer:

Bunn:
ca 100 g finknust Chocolate Chip Cookies
 

Kle sidene av en springform med overhead-plast. Finknus kjeksen og dryss i bunnen av springformen.

Ismasse:
3 eggeplommer
1/2 dl sukker
1 boks soyafløte (250 ml)
sjokoladedråper
Piano bringebærsaus

Pisk eggeplommer og sukker godt sammen. I en annen bolle pisker du soyafløten til krem. Bland deretter kremen sammen med "eggedosisen", og ha i sjokoladedråpene. Spar litt sjokolade til pynt hvis ønskelig. Isblandingen helles over den knuste kjeksmassen, dryss deretter over litt sjokolade som pynt. Jeg helte også litt bringebærsaus over i tynn stråle for litt ekstra smak. Settes i fryseren til den er gjennomfrosset. Tas ut fra fryseren ca 30 minutter før servering.

Barnebursdag uten melk og gluten

Har akkurat arrangert barnebursdag for Sofie som fyller 7 år i påska. Menyen måtte være uten melk og gluten, og det gikk overraskende greit. Må bare tenke seg litt om når en baker... Hun valgte pannekaker til "mat", og kaker, gele og iskake til dessert. Legger ut menyen her for å vise at det ikke ble avansert i det hele tatt å få til et selskap uten både melk og gluten.
Pannekakene måtte jeg lage i tre omganger, en porsjon "vanlige", en porsjon glutenfrie og en porsjon melkefrie. De glutenfrie lagde jeg av Toro sin glutenfrie vaffelmix, står nøyaktig forklart på posen hvordan man heller bruker mixen til pannekaker. Smakte helt fint, men synes de ikke ble så "elastiske", og derfor litt vanskelige å rulle sammen. Til de melkefrie pannekakene, erstattet jeg bare vanlig melk med rismelk. Resultatet ble som de vanlige, jeg kjente ikke forskjell.
Så til sjokoladekaka - dette er Toro sjokoladekake i langpanne! Den er jo både glutenfri og melkefri, så passet fint til dette formålet. Viser i et senere innlegg hvordan jeg fikk den så saftig med glasuren.
Melkefri iskake på glutenfri kjeksbunn hørte også med...oppskrift kommer...
Brownies - også her jukset vi.... Regal sin mix er også uten melk og gluten. Et lite melisdryss, litt bær og allergivennlig sjokolade til pynt.
Ble mye usunn mat, så som et plaster på såret, fikk de en jordbærblomst. Dette er jordbær festet på en isoporkule dekket med aluminiumsfolie. De er festet med tannpirkere.
 
I tillegg hadde vi gele med vaniljesaus, men kan jo ikke huske å ta bilde av alt. Piano vaniljesaus er glutenfri, og Oatley vaniljesaus er uten melk. Den får du i kjølehyllene til nesten alle matvarebutikker.